Különleges alkalmakra, de akár egy egyszerűbb vasárnapi ebédhez is segítségül hívhatjuk a nyírségi csirkés gombóclevesünk receptjét. Az őszi-téli hideg időjárás mellett kifejezetten jólesik ez a finom, melengető húsos leves. Mutatjuk is, mi hogyan szoktuk készíteni.
HOZZÁVALÓK
A gombóchoz:
250 g krumpli
2 ek olvasztott vaj
5 ek finomliszt
2 ek búzadara
só, bors ízlés szerint
A leveshez:
300 g Bát-Grill csirkemell
https://batgrillshop.hu/csirkemell-file-egesz
250 g csiperkegomba
2-3 ek olaj
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa és 1 szál fehérrépa
½ fej zellergumó
1,5-2 l csirke vagy zöldség alaplé
150 g zöldborsó
150 ml főzőtejszín
½ citrom leve
1 kisebb csokor friss petrezselyem
só, bors ízlés szerint
ÍGY KÉSZÍTJÜK:
A krumplit megmossuk és sütőben, alufóliába csomagolva puhára sütjük, majd meghámozzuk, áttörjük és hagyjuk kihűlni.
Elővesszük azt az edényt, amibe majd a levest fogjuk főzni és magas hőmérsékleten megpirítjuk a felszeletelt gombát. Kiszedjük és tisztára töröljük az edényt.
Az olajon megpirítjuk a kb. 2-3 cm nagyságúra vágott csirkemellet, amit sózunk, borsozunk az ízlésünknek megfelelően. Ezután hozzáadjuk az aprított vöröshagymát is és üvegesre pároljuk a hússal. Majd mehet bele a vékonyra vágott sárgarépa és fehérrépa, a felaprított zellergumó is. Az alaplével felöntjük és annyi ideig főzzük, amíg a zöldségek félig meg nem puhulnak.
Amíg a zöldségek főnek, elkészítjük a krumpligombócokat is. Ehhez a kihűlt krumplit összekeverjük a többi hozzávalóval, alaposan összegyúrjuk és a diónál kisebb gombócokat formázunk belőlük.
Amikor már félig megfőttek a zöldségeink, a gombócokat is hozzáadjuk a leveshez a borsó és a gomba társaságában. Addig főzzük tovább a levesünket, amíg a gombócok fel nem jönnek a leves tetejére.
Ekkor sűrű kavargatás mellett beleöntjük a tejszínt és a citromlevet is. Aprított petrezselyemmel tálaljuk.
Jó étvágyat!
/ Forrás: streetkitchen.hu /